close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Политика
Лица
Институциите
Анализи
Бизнесът
Прогнози
Спорт
RSS
Водещи новини
Рублата като две стотинки
©
18:03 / 10.08.2023
180
Един руснак влязъл в бакалията и си поискал една бира. Сложил 100 рубли на плота. Продавачката му отговорила:

– Цената вече е 200 рубли!

– Ама защо е поскъпнала двойно?

– 100 рубли за бирата и 100 – за войната на Путин.

Клиентът платил 200 рубли, продавачката му върнала 100 и казала:

– Нямаме бира!

Бира може да няма, но рубли – в изобилие. Защото никой не ги търси.

Точно затова курсът на рублата се колебае вече между 1 и 2 стотинки, а Българската народна банка спря да я брои за валута и вече не я котира. В ежедневната си таблица с валутните курсове редът зее празен. Сериозният срив на Путиновата валута се дължи изцяло на войната срещу Украйна. Това показва историческият поглед от началото на миналата година насам. Рублата не само стигна дъното, тя го копае до  нови и нови дъна. И, о, чудо! Дилъри забелязаха, че на 11 май миналата година руската парична единица подскочи рязко. В този ден рублата беше с 11% по-скъпа към американския долар в сравнение с началото на годината.

Защо ли?

Ами защото московската борса, която поднови търговията след двудневния официален празник на страната – "9 май – День победи", трябваше да даде достойния си принос. На този ден руската рубла отбеляза най-сериозния скок сред близо 50 валути по света. В самото начало на войната "високите резултати" на рублата произтичат от поредицата мерки, предприети от правителството в защита на "повалената“ валута след наложените от Запада санкции заради руското нахлуване в Украйна. Освен въведения капиталов контрол Кремъл принуди износителите да продават 80% от постъпленията си в задгранични парични единици и поиска за продадения природен газ да се плаща в рубли. По оценка на валутни стратези тогава възходът на руските пари не бе реален и надежден, защото много валутни центрове спряха да сключват сделки с рубли с мотив, че стойностите на мониторите не са реалните цени, на които би се осъществявала търговията в реалния свят.

Но скоро след това рублата пак рязко се насочи към дъното. И няма как да е – сринаха се приходите от продажбата на петрол и газ, които бяха засегнати от международните санкции. А конкретният повод за сегашния спад беше плащане от над 1.2 млрд. на петролния гигант Шел. Той продаде дяловете си в големия проект "Сахалин 2", за да се изтегли от руския пазар. 

Осветлихме основните аспекти на евтината рубла. Но и властовият цинизъм на Москва праща мъждукащ лъч светлина към краха. Донякъде парадоксално, но финансовото министерство на Русия има изгода рублата да се обезценява. Неочаквано голяма е дупката в бюджета за тази година. А тя е в рубли и по-лесно може да бъде запълнена, ако националната валута е максимално евтина. Така срещу 1 долар износ на суровини (то друг и нямат)  заприходяват повече рубли. Затова и се очаква Министерството на финансите да продължи да я обезценява. Но това би дало друг негативен ефект. Повече от 40 процента от стоките на руския пазар са внос. Ако рублата бъде обезценена, за да се пълни бюджетът, това ще е директен удар по покупателната способност на гражданите.

Тях пък кой ги брои! Припомнете си вица от началото!

Чавдар Цолов, в. "Стършел"
Още новини от Бизнес новини:
За реклама: 0887 45 24 24 и juliana@mg24.bg
За контакти: 0700 450 24 и office@mg24.bg
©2020 Медия груп 24 ООД. zaplovdiv.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от zaplovdiv.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни . Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в zaplovdiv.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.