close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Политика
Лица
Институциите
Анализи
Бизнесът
Прогнози
Спорт
RSS
Водещи новини
Спад на строителството и имотните сделки, но цените не падат
©
16:39 / 10.08.2023
189
Строителството на нови жилища в София в други големи градове на страната бележи сериозен спад с над 50 на сто. Спад има и при имотните сделки. Само цените не помръдват.

Това е обобщението на Добромир Ганев, председател на Националното сдружение "Недвижими имоти".

"Обемът от сделки за първите 6 месеца на годината е минус 12% в страната. За по-големите градове се движи от минус 12 до минус 17%", заяви той.

Уточни, че сравнението е спрямо същия период на миналата година, като последните 2 години са били най-силните от 15 години назад. 

Ганев не очаква промяна в тенденциите. По думите му няма да има спад в цените на имотите, а по скоро ще има спад на ръстовете. (Сега в София жилища се продават и за по 3000 евро на квадрат). Потвърдили са се и очакванията за намаляване на обемите.

"В първото 6-месечие започнатото ново строителство в София е с 56% по-малко. Предприемачите са доста предпазливи в тази ситуация", заяви Ганев. - "Пита се защо като има спад на сделките, няма спад на цените - ами ето ви един от отговорите. Фактори има много, но когато предлагането намаля, това се отразява на по-бавния спад на цени и на липсата на такъв" - заяви още по повод баснословните цени в България.

"В София около 50% от сделките се случват с някакво ипотечно кредитиране, което е най-високият процент. В останалите големи градове той достига максимум 35, в някои и под 30%", посочи той и даде за пример САЩ, където ипотечното кредитиране като участие в сделките е в над 75-80%.

По думите му България все още има доста консервативен пазар по отношение на получаване на ипотечно кредитиране за придобиване на имот. Това е свързано и с доходите на населението, обясни Ганев. В същото време обяви как само заможните имат достъп до имотния пазар (т.е. могат да си позволят да планират купуване на имот и изплащане на такъв):

"230-240 000 сделки имаме на годишна база - това е незначителен процент спрямо населението на страната. На този пазар не могат да си позволят да участват всички."

Ганев посочи очакванията на експертите в банковия сектор във връзка с лихвите.

"Може би лихвите по ипотечното кредитиране ще се увеличат в рамките на 0,5% в следващите месеци. Към момента лихвите по ипотечното кредитиране в България са вторите най-ниски в Европа след Малта. Ние виждаме ипотечно кредитиране, което се свива през първото 6-месечие само с 3%".

При наемите тенденцията е на леко покачване, подчерта още председател на Националното сдружение "Недвижими имоти".
Още новини от Бизнес новини:
За реклама: 0887 45 24 24 и juliana@mg24.bg
За контакти: 0700 450 24 и office@mg24.bg
©2020 Медия груп 24 ООД. zaplovdiv.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от zaplovdiv.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни . Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в zaplovdiv.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.