close
ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Политика
Лица
Институциите
Анализи
Бизнесът
Прогнози
Спорт
RSS
Водещи новини
Два доклада на МВР разгромяват сделката за Панаира, но са потулени
©
12:18 / 09.01.2023
501
На 10 ноември 2016 година общинският съветник Спас Гърневски изнесе пред ОбС в Пловдив интересни подробности за приватизацията на Пловдивския панаир. Преди това той  беше избран за представител на общината в "Пълдин туринвест“ и поиска пълна подкрепа от съветниците, за да стигне докрай  в разобличаването на крадците. От 43-ма присъствали съветници получи подкрепа от 39.

“Някои нарушения са си направо престъпления“, твърди бившият кмет и бивш депутат, който определя тази сделка като "кражбата на века“.

През октомври  2016 година – 10 години след сделката, бяха публикувани и два документа на МВР, които разкриват, че заграбването е станало и с помощта на Окръжния съд. Според справка на Главна дирекция "Криминална полиция" през 2010 г., се предлага данните, свързани с раздържавяването на панаира  да бъдат пратени до прокуратурата и Инспектората на ВСС . Причината е, че полицията не е съгласна със становището на Окръжния съд в Пловдив, че всички промени в собствеността на панаира са били законни.

Въпросната справка е адресирана до Ангел Антонов, по-късно шеф на НСО. Подписана е от тогавашния зам.-шеф на ГДКП  и после зам.-главен секретар  на МВР  Георги Арабаджиев. Изводите в документа са обособени в три пункта:

- Нарушения на министъра на икономиката и енергетиката г-н Румен Овчаров.

- Дисциплинарни нарушения на съдии от Пловдивския окръжен съд.

- Нарушения на служители от Централен депозитар " АД.

След инфарктната справка, следва поредица от нови разкрития на полицията за Пловдивския панаир, описани в два различни документа. В тях се посочват не само нарушенията на конкретни длъжностни лица, но и престъпленията, които извършват. Високопоставен  полицейски  източник разкрива тогава, че подобни задълбочени разследвания могат рядко да се видят в МВР , като в случая са използвани и познанията на действащи данъчни служители с голям опит. Сигналите обаче потъват вдън земя.

От двата документа става ясно,че при последното увеличение на капитала на АД "Пълдин туринвест“ от 19 април 2007 година няма взето решение на ОбС в Пловдив. Анализирайки четвъртото/последно/ увеличение на капитала, до което община Пловдив има 51 процента , решението на представителя на общината да подкрепи предложените решения, взети с протокол от заседанието на Съвета на директорите  на АД "Пълдин туринвест“ от 19 април 2007 година, води до това, че община Пловдив губи котролния пакет акции в акционерното дружество и нейният дял се свива до 24,98%, което под предварително гласуваните от ОбС  параметри с решение от 15 юни 2006 година: "Участието на община Пловдив в капитала на дружеството не може да бъде по-малко от 25%, независимо от следващите увеличения на капитала му“.

Както никой не обръща внимание на докладите от 2010 година, така става и със сигнала на Гърневски от 2016, пратен до прокуратурата, която излиза със становище, че не констатира нарушения при тази сделка.

На 15 юни 2006 година с решение на ОбС между община Пловдив и Георги Гергов се създава смесено дружество за публично-частно партньорство  "Пълдин туринвест“, чрез което Гергов влиза в Панаира. В устава е записано,че след апортни вноски общината ще притежава 75% от капитала, а частният партньор – 25. Представители на общината в Съвета на директорите са Степан Ерамян, издател на "Марица“ по това време , и покойният бивш председател на ОбС Красимир Обретенов.  За представител на общината в Общото събрание на акционерите и избран Николай Радев, съветник от БСП. Той е задължен в 30-дневен срок след вписването на дружеството в Търговския регистър да внесе в ОбС бизнес план за развитие на дружеството. Такъв не е внесен и до днес, твърди Гърневски.

Община Пловдив влиза в дружеството с апорт от 14 имота в Стария град – 6290 декара,паркинга пред Панаира с площ от 2,4 декара, празен имот от 18,7 дка до хотел "Санкт Петербург“. Всичко на стойност 23,4 милиона лева. Гергов апортира  хотел "Санкт Петербург“, ЦУМ, курорта "Слънчев ден“, ресторант "Пълдин“ и два етажа от Церетелевото училище.

На 8 февруари 2007 година се прави втори апорт, като общината  влиза с още 16 декара  земя пред и около Панаира, разсадниците и оранжериите на Рогошко и Цариградско шосе и терен в парк "Отдих и култура“ – всичко с обща площ 317 декара и цена от 19,05 милиона лева.

Следва второ, трето и четвърто увеличение на капитала и се стига до днешното положение от 24,98% за общината.

"Докладите на МВР от 2010 година са най-серозната проверка, правена досега на тази сделка. В единия се описва как Гергов чрез "Пълдин тур инвест“ прибира имотите на Пловдив, а в другия как с тези имоти, плюс неговите, участва в приватизацията на 49 процента от капитала на Панаира“, разяснява Спас Гърневски "Сега говорят за преструктуриране, а не за приватизация. Които говорят подобни глупости, са или некъдърници или наивници.Правителството взема решение за преструктуриране с министър на икономиката Румен Овчаров и заместник Корнелия Нинова, която е и шеф на борда на директорите в Панаира. Аргументът е, че изложението запада, няма интерес. Преструктурирането се състои в това, че държавата решава да запази 49 процента и да продаде 51, от които 2% се държат от частни лица и закупени от Гергов. Започна акция колко хубава е тази сделка – как ще потекат реки от мед и масло към общината, как ще се строят детски градини. Още тогава казах, че не може Гергов да е в сделката и общината да спечели. Така и стана“, коментира Гърневски. Петима общински съветници не гласуват за сделката на 15 юни 2006 година - Андон Андонов, Божидар Здравков, Ваня Манчева, Димитър Костов и Христо Бонев.

Според Гърневски кучето е заровено не в решението за създаване на "Пълдин туринвест“, а в устава на дружеството, които са гласувани заедно. Уставът е дело на екип, воден адвокат Георги Колев, сега общински съветник. В него е записано, че се започва със 75% за общината и 25 за Гергов.По-нататък се казва, че може капиталът на общината да падне, но не под  25% - още тогава стават ясни намеренията на приватизаторите. И най-важното в устава – решенията за вдигане и намаляване на капитала не се взимат от ОбС, а от управителния съвет на дружеството или от акционерите. А общината трябвало да бъде уведомявана за решенията на дружеството от представителя в Общото събрание на акционерите – Николай Радев.

Когато Спас Гърневски е избран от съветниците да разплете сделката, търси информация в общината, но там нямало и едно листче, търси и в ОбС – няма нищо.  Пита публично на сесия Николай Радев къде са докладите от събранията и решенията на дружеството. Радев отговаря, че са в общината, а Гърневски репликира, че там е търсил и няма нищо. "Накрая Радев ми отговори, че били вкъщи. Явно задачата е била да се крие информацията.Преди последното вдигане на капитала общината все още се държи над 51 % и тези вдигания не са правили впечатление. Но след четвъртото  общината губи почти всичко.Оттогава никой не знае какво се случва в "Пълдин туринвест“. Никой не пита и не се интересува от интересите на общината – защо няма дивидент за нея, какво изобщо се случва“, коментира Гърневски. Според него Гергов управлява имоти за 1 милиард – Панаира, и за 200 милиона – на общината. "Никой не е опровергал тези цифри. И това са базови оценки“, твърди Гърневски.

При проверка на апортните вноски прави впечатление един имот до хотел "Санкт Петербург“, за който сега се води битка да остане парк – 18,7 декара. Шест години по-рано – през 2000 година, с този имот е извършено престъпление, твърди Гърневски. "Басейнът към "Санкт Петербург“ е законен още от времето когато е строен хотелът. Гергов обаче решава да го разшири в аквапарк.Без никакво разрешение прави още два басейна. А имотът тогава е публично общински и такова строителство не може да се случи. И до 2016 година, когато започнах проверките си, няма издадено разрешение за строителство на аквапарка, макар че Гергов е правил много опити да бъде узаконен, но никой не си е сложил главата в торбата. И през 2006 година този имот – вече частен общински, е апортиран в "Пълдин туринвест“, но не е узаконен с аквапарка“, показва разследването на Гърневски.

И този имот е апортиран на цена от от 540 000 лева на декар – за около 9 милиона лева. В същото време 25 декара на Гергов – "Санкт Петербург“ с градинките и паркингите -  за милион на декар. Излиза, че още тук общината е измамена с 9 милиона лева.

И във всички останали апортни сделки се забелязва същото – завишени цени за имотите на Гергов и занижени за тези на общината. Това паказва и проверката на МВР от 2010 година.

И какво показва крайната сметка – "Пълдин туринвест“ влиза в Панаира и придобива 51 % от капитала с активи за 170 милиона лева  - имотите на общината и на Гергов. А само имотите на общината са оценени на 200 милиона, което означава, че тя сама е могла да придобие Панаира без помощта на Гергов. Излиза, че той е придобил Панаира без да даде нищо.

Ясно е, че сделка, одобрена от ОбС не може да бъде атакувана. Но в докладите на МВР има описание на конкретните апортни сделки – как са правени оценките, дали това са реалните суми. Стига се до извода за организирана престъпна група. В доклада се посочва, че с оценките се ощетява държавния интерес. Защо не е обратното – имотите на общината да са оценени по-високо, а на Гергов по-ниско. "Само да се заровим в тези 18,7 декара – от които е отхапано парче за аквапарка, и ще видим престъплението. В правото има термин "в условия на продължаващо престъпление“ и тогава давността пада“, твърди Гърневски.

Няма данни за нарушения, отговарят контролните органи до този момент,проверявали сделката за Пловдивския панаир. Има сериозни нарушения, дори престъпления, твърдят двата доклада на МВР от 2010 година.
За реклама: 0887 45 24 24 и juliana@mg24.bg
За контакти: 0700 450 24 и office@mg24.bg
©2020 Медия груп 24 ООД. zaplovdiv.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от zaplovdiv.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни . Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в zaplovdiv.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.