close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Политика
Лица
Институциите
Анализи
Бизнесът
Прогнози
Спорт
RSS
Водещи новини
"Пещерска гроздова" вмириса река Потока на джибри
©
15:33 / 14.01.2021
470
Дружеството "ВП Брандс интернешънъл“ АД беше глобено с 5000 лева от пловдивското РИОСВ заради установено замърсяване на река Потока. След подадени жалби до две съдилища под тепетата, санкцията беше смъкната до 1000 лева, предаде репортер на Zaplovdiv.bg.

Фирмата стопанисва винарска изба в град Съединение. Отпадъчните води от производство на алкохолни напитки се зауствали в общински отводнителен канал, вливащ се в река Потока. На 17 октомври 2019 г. на "зеления телефон“ в РИОСВ Пловдив бил получен сигнал, че водата на реката е замърсена – с тъмно син цвят и специфичен мирис. По дъното имало утайка. Веднага бил сформиран екип от проверяващи. Те установили, че при заустването на отпадъчните води от избата, производствените води са с лилаво червен цвят и с мирис на джибри.

Били взети проби. Лабораторно изпитване установило изключително голямо завишаване на допустимите емисионни норми за допустимо съдържание на вредни и опасни вещества. Това не бил първи случай на установяване на подобно замърсяване. Затова и бил съставен акт с глоба в максимален размер - 5000 лева.

"ВП Брандс интернешънъл“ АД оспорило санкцията пред районния съд, но без резултат. Затова била подадена нова жалба до административния съд в Пловдив. Магистратите намалили глобата на 1000 лева, тъй като предходното наказателно постановление все още не било влязло в сила –  не може да бъде доказано, че дружеството е системен нарушител, заслужаващ максимална глоба.

Решението на съда е окончателно.
Още новини от Бизнес новини:
За реклама: 0887 45 24 24 и juliana@mg24.bg
За контакти: 0700 450 24 и office@mg24.bg
©2020 Медия груп 24 ООД. zaplovdiv.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от zaplovdiv.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни . Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в zaplovdiv.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.